Menu

De beste events van september '19

Met een verrassende en diverse dosis cultuur

Kunstwerken met licht, muzikale hoogtepunten en films kijken in de openlucht. Pak je zonnebril nog eenmaal in, trek voor de zekerheid een vestje aan en genieten maar. Deze events luiden de perfecte nazomer in.

Kunstwerken met licht, muzikale hoogtepunten en films kijken in de openlucht. Pak je zonnebril nog eenmaal in, trek voor de zekerheid een vestje aan en genieten maar. Deze events luiden de perfecte nazomer in.

#1. Stadsfestival Zwolle

Met veel goede muziek, theater, dans en een relaxte sfeer staat Stadsfestival Zwolle garant voor plezier. Zing mee met je favoriete guilty pleasures, lach om cabarettalent in de Shambles of bewonder de trucs van acrobaten, waarbij het draait om veerkracht en vertrouwen. De interactieve projectiekunst van LiGHT-UP en een rustig optreden van singer-songwriter Ruud Fieten en zijn band zijn ook fantastisch. Een mooie aanvulling op het festival is de documentaire ‘De Kleurrijken’. Hierin zie je hoe de verschillende bewoners van een flat in de wijk Holtenbroek elkaar ontmoeten naar aanleiding van de vraag: ‘Wat is jouw lievelingskleur?’ Maar er is meer indrukwekkends, dus bekijk vooral het hele programma op de website. Let op: voor een deel van de voorstellingen betaal je tussen de 5 en de 15 euro.
Van 6 t/m 8 september, op diverse locaties in het centrum van Zwolle, Stadsfestival.nl

Zing mee met je favoriete guilty pleasures, lach om cabarettalent in de Shambles of bewonder de trucs van acrobaten
Ontdek de fascinerende optocht van de jonge, talentvolle kunstenaar Wessel Verrijt

#2. Nijmeegse Kunstnacht

Tijdens de jaarlijkse Nijmeegse Kunstnacht kun je je laten verrassen door een breed cultureel aanbod, van kunst tot wetenschap. Alleen al de openingsact belooft spectaculair te worden: een optreden van popzangeres Aafke Romeijn met een lichtshow van Blauw Uur. Verwacht betoverd te worden door haar heldere stem, licht, geluid, kleur en beweging. Schuif voor aanvang aan bij het Kunstdiner in Doornroosje. Daar maakt chef Nienke van Hunen (die voor grote artiesten kookt) letterlijk een sterrenmaaltijd voor je. Extra leuk om te zien is hoe de verschillende disciplines elkaar versterken: zo worden bijvoorbeeld poëzievoordrachten gecombineerd met tango. Andere favorieten zijn: de mysterieuze theatervoorstelling WALRUS – over de Beatles – en de nagebootste filmset van Galerie Bart, waar je ervaart hoe het is om de hoofdrol te spelen in een reclame. Of ontdek de fascinerende optocht van de jonge, talentvolle kunstenaar Wessel Verrijt, die sculpturen in elkaar zet met slechts plakband en tiewraps. Na afloop sluit je de nacht dansend af in de Brebl op vrolijke reggae, dancehall en ‘80’s deuntjes.
21 september, op verschillende locaties in het centrum en bij het Honingcomplex in Nijmegen, Nijmeegsekunstnacht.nl

#3. West Beach Filmfestival in Amsterdam

Houd jij van films en natuur? Dan kun je je geluk op, want voor het zesde jaar op rij is er op het strand aan de Sloterplas een gratis openluchtbioscoop. In je hangmat of strandstoel vermaak je je uren met zowel klassiekers als de nieuwste blockbusters. Wat dacht je van de beroemde expressionistische (geluidloze) films van Friedrich Wilhelm Murnau? Intrigerend, omdat er tijdens de voorstelling op 15 september een muzikale begeleiding wordt verzorgd door een prachtig ensemble. Verder kun je je verheugen op de eindexamenfilms van pas afgestudeerden van de Filmacademie en op het ’s wereldse programmaonderdeel waarbij films uit Marokko, Polen en Colombia worden vertoond met bijpassend eten en muziek. In de weekenden valt er nog meer te beleven – dan is het festivalterrein al vanaf de middag open. 
Van 12 t/m 22 september, Bastion zwemstrand aan de Sloterplas, Noordzijde 41, Amsterdam, Facebook.com/WestBeachFilmfestival

In je hangmat of strandstoel vermaak je je uren met zowel klassiekers als de nieuwste blockbusters
Cultypleasure

Geschreven door: Cultypleasure

Rosa Lee Szarzynski is de oprichtster van Cultypleasure: de blog waarop je alles vindt over cultuur, van de tofste exposities tot interviews met jong talent. Het enthousiasme spat van de artikelen af, waardoor je zin krijgt om ze te lezen!

Bekijk ook
De leukste deals voor een dagje uit
De leukste deals voor een dagje uit
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Boek nu voordelig tickets naar Antwerpen
Stadswandeling NS Op ontdekkingstocht door Nederland
Stadswandeling NS
Op ontdekkingstocht door Nederland
De nieuwste nsfavourites in je mailbox? Meld je aan